27 Nisan 2014 Pazar

Styling Nasıl Yapılır?

Moda dergileri her ne kadar insanların trendleri rahatça takip etmesini ve yeni ürünlerden haberdar olmasını sağlıyorsa, bunu son dönemlerde popülaritesi gittikçe artan dizi ve filmlerin aracılığıyla da görmek mümkün. Artık dizi ve filmlerdeki karakterlerin giyim tarzları da insanlara ilham oluyor ve onlara trendler hakkında fikirler veriyor. Stil danışmanları, dizi ve filmdeki karakterlere uygun styling yaparken trendleri herkesten önce koklayarak bilmeleri hatta şekillendirmeleri gerekiyor. Stylingi kısaca açıklamam gerekirse styling, kelime anlamı olarak farklı nesneleri bir arada kullanma sanatına deniyor. Yani birbirinden çok ayrı olan ürünleri bir araya getirmek diyebiliriz. Styling siyah ve beyazın uyumu olarak adlandırılabilir. Renk skalasına baktığınızda siyah ve beyaz birbirinden çok uzak ama aslında birbirine çok uyumlu iki renktir. 
Styling sürecinin nasıl geliştiğine bakacak olursak, öncelikle stylingin projelere göre değişebileceğini söylemeliyim. Stylist bir moda çekimi yapacaksa eğer ilham alacağı kaynaklar da çok oluyor. Örneğin, sokakta gördüğü herhangi bir tipten, gittiği mekanlardan ya da defilelerden etkilenip anında kafasında hikaye oluşturabilir. Yaratıcı bir çekim için akıllarındaki kız nasıl bir insan, modu nasıl, nasıl bir elbise giyiyor diye düşünmeleri gerekiyor ve 'mood board' hazırlamaları gerekiyor. Moda çekimlerinde styling yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise derginin okuyucu kitlesi. O dergi okuyucusuna bağlı kalıp, onların beklentisi doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor.




Kampanya çekimlerinde ise markayı iyi tanımaları gerekiyor, o markanın mağazalarına kimler giriyor ya da kimlerin girmesini istediklerini iyi biliyor olmaları önemli. Hedef kitlelerini belirlemeleri şart ve ona göre de güçlü bir çekim yapmaları gerekiyor. Styling sürecinin en zor kısmı ise istisnasız backstageler. İMA'da Moda Editörlüğü programında okuduğum zamanlarda styling derslerini İlkin Kurt veriyordu. Onun da bahsettiği kadarıyla en zor kısımlardan biri model bulmak bir diğeri ise mağazalardan kıyafet toplamakmış. Kıyafetler çekim sonrası mağazaya geri döneceği için çekim boyunca kıyafetlere gözümüz gibi bakmamızı tavsiye ediyor bize. Son olarak çekim öncesi stylistin yanında bulunması gerekenleri sıralıyor. Ütü, iğne-iplik, çorap bunlardan sadece birkaçı. Stylistler dergi ve kampanya çekimlerinin yanı sıra kişiye özel yapılan imaj ve stil danışmanlığı da yapabilirler.Başka bir deyişle 'celebrity stylist'.  Aşağıdaki resimler ise benim styling çekimlerimden.









21 Nisan 2014 Pazartesi

Bir Moda Çekiminin Perde Arkası

Moda dergilerine baktığımızda kusursuz fizikler, pürüzsüz yüzler, kaliteli fotoğraflar insanı büyülüyor. Peki bu moda çekimlerinin nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Moda çekimleri genellikle hummalı bir şekilde geçer. Özellikle moda dergilerinde bu böyledir. İMA'da Moda Editörlüğü programında okuduğum zamanlarda Moda Editörü, Stil Danışmanı Mert Aslan ve ELLE dergisi Moda Editörü Hafize Çeliktürk'ün söyleşisine katıldım. Dergiyi 1 aylık süre içerisinde nasıl hazırladıklarını anlattılar. Moda çekimlerinden tutun da  makale konularının bulunmasına kadar herşeyden bahsettiler. Özellikle moda çekimleri derginin hazırlık aşamasındaki en eğlenceli ama bir taraftan da en sıkıntılı tarafıymış. Ürünlerin toplanması ise işin en zor kısmıymış. Tek tek mağazalara gidip ürünleri seçmek ve onları aldığın gibi sapasağlam iade etmek gerekiyormuş. Bu konuda konuşurken Mert Aslan bize kendi deneyimlerinden yola çıkarak ürünlere gözümüz gibi bakmamızı öneriyor. Aksi takdirde ürünün başına herhangi birşey gelirse, ürün parasını kendi cebimizden ödemek mecburiyetindeyiz.


Dergilerin çekim sürecini kısaca anlatacak olursak; her çekim öncesi elinizde 'storyboard' denilen bir kurgu olmalıdır. Yani çekim için kafanızda bir hikaye kurmalısınız ve karar verdiğiniz hikaye üzerinden bir 'moodboard' hazırlamalısınız. Bu sizin işinizi kolaylaştırır. Moodboard hazırlarken o ayki kurgunuz ne ise ona dair araştırmalar yapıp, önceki çekimlerden ilham almak size kolaylık sağlar. Çekimlerdeki önemli konulardan biri ise model seçimidir. Modeliniz düşündüğünüz kurguya uygun bir tipe sahip olmalıdır. Örneğin; romantik bir çekim yapacaksanız sarışın bir model ya da grunge bir çekim yapacaksanız daha asi, keskin yüz hatlarına sahip olan model daha uygun olacaktır. Bir diğer önemli konulardan biri ise konsepte uygun mekan belirlemek. Bunun için de çekim öncesinde pek çok yeri gezip görüp, araştırmak gerekiyor. Çekim sırasında en iyi, en doğru ışığı yakalamak önemlidir. Bu yüzden moda fotoğrafçılarına büyük iş düşüyor. Çekim mekanlarını gezerken fotoğrafçıyla beraber olmanız size büyük avantaj sağlar. Çekimlerdeki bir diğer süreç ise saç,makyajdır. Çalıştığınız kuaför ve makyöz çok önemli. İyi bir makyözün siz söylemeden her kıyafete göre uygun makyaj yapabiliyor olması gerek.